Kanjon Tribuće

 

Opis

Reka Tribuća, pritoka Trešnjice nastaje od više izvora na vrhu planine Tornička Bobija 1272mnv.Lepote ove reke i njenog kanjona privlači sve više avanturista koje žele da vide i dožive nešto nesvakidašnje.Visoke litice, na kojima se gnezde beloglavi supovi,kolorit boja zelenih cvetnih livada,pomešan sa tamno plavom vedrinom neba i stenama obraslim stoletnim stablima.

Huk vodopada koji dopire iz dubine kanjona neće vas ostaviti ravnodušnim.Od samog ulaska u kanjon do izlaska bićete opčinjeni lepotom pogleda iz ovog jedinstvenog kanjona kod nas.Mnogi ga porede sa kanjonom Nevideo u Crnoj Gori.

Dolazak i prolazak kroz kanjon Tribuće NIKAKO nije preporučljiv osobama koje se nikada nisu sretale sa pojmom kanjoning.Kroz kanjon je nemoguće proci bez opreme.Bilo da ste planirali samo da se spustite do vodopada ili da prodjete celim tokom kanjona.Za ovu avanturu vam je potrebna obavezna upotreba kacige,neoprenskog odela,kanapa i pojasa sa pratećim sadržajem.

U zavisnosti šta želite videti od čitavog kanjona,postoje i dve mogućnosti za ulazak.Ako želite da vidite čitav tok kanjona i kroz njega prodjete,najbolje je da se informisete i za ovu avanturu dodjete organizovano sa nekim od klubova koji se bave kanjoningom.Ukoliko želite da vidite samo vodopade i osetite samo deo atmosfere u kanjonu,onda postoji mogućnost spusta kanapom u podnožje svakog vodopada.

Moja lična preporuka je da bez obzira na odluku o prolasku kroz kanjon ipak angažujete ljude koji se bave ovim poslom i koji vam mogu garantovati siguran i potpuno bezbedan prolazak kroz kanjon.U kanjonu ima četiri vodopada od koji je prvi i najveći oko 20 metara sa dve kaskade.Kada se nadjete u njegovom podnožju i oko sebe ugledate pravi amfiteatar koji je voda hiljadama godina vajala,prizor če vam zasigurno ostati dugo urezan u pamćenju.Dužina kanjona je oko 900 metara ali za njegov prolazak bice vam potrebno najmanje 4 sata.Napominjem da je prolazak kroz kanjon zahtevan i da je potrebno biti veoma oprezan.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.