Opis

Karaklijski Rzav, neobičan naziv za jedan od mnogobrojnih Rzava u ovom kraju.Zajedno sa Baturskim Rzavom puni jezero Kruščicu pijaćom vodom.Od ušća u jezero pa sve do izvorišta ovde je zabranjen ribolov jer vode Karaklijskog Rzava služe kao prirodno mrestilište.

Tok Karaklijskog Rzava je na više poteza pregrađivan ustavama da bi se pri velikom vodostaju zadržao što ravnomerniji i čistiji tok u jezero Kruščicu čija voda služi za vodosnabdevanje.

Najveći vodopad oko 10-tak metara nalazi se u gornjem toku Rzava ispod vrha Borovnjak.Sastoji se od dve kaskade,gde ispod prve kaskade postoji veoma lep vir (kazan) a iz njega voda pravi drugu kaskadu.Dva kilometra nizvodno od ovog vodopada,nalazi se još jedan vodopad.On je nažalost iskorišćen da se od njega napravi ustava.Tako da se iznad stena prirodnog vodopada vidi i jedna betonska greda koja služi da zaustavi velike vode i ublaži prodiranje blata i ostalog mulja koje bujične kiše nose sa sobom.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.