Opis

Kašajna je reka na severo-istoku Miroč planine.Reka ima dva vrela. Velika Peštera koja izvire na 450m visine i koja prolazi kroz pećinu za koju se može reći da je prerast (kameni most) u nastajanju. Pećina je duga oko 100-tinak metara i prohodna je iako kroz nju teče rečica,koja neposredno posle izlaska iz pećine pravi veoma lep vodopad preko vertikalne stene visoke preko 10 metara.

Medjutim ovaj tok je siromašan vodom i vodopad je veoma retka pojava.Voda na ovom potezu kroz pećinu ponire na više mesta i pojavljuje se tek u podnožju ove velike stene,tako da je vodopad moguće videti samo u danima kada se naglo tope snegovi ili pri obilnim padavinama. Drugo vrelo se zove Mala peštera izlazi iz Male pećine na visini od 400mnv .Zajedno oba vrela prave reku Kašajnu koja je od ušća ova dva toka do ušća u Dunav duga 5,5km.

Najveći vodopad od 12 metara nalazi se tačno na sredini toka reke Kašajne tj. na 3km. od ušća u Dunav do pećine Velika Peštera.Ukoliko krenete od ušća Kašajne u Dunav do najvećeg vodopada uživaćete u prelepom ambijentu reke gde ćete videti više manjih i većih slapova od kojih bih izdvojio pritoku Vrapče sa desne strane kao i par prelepih slapova iznad velikog vodopada.U sušnim letnjim danima vodostaj je izezetno nizak i vode ima veoma malo.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.