Kopajkošare

 

Opis

Mesto veoma čudnog naziva,obiluje interesantnim prirodnim pojavama. Na jednom kraju Samar pećine uliva se ponornica. Iznad ulaza ove ponornice u pećinu nalazi se prirodni kameni most prerast .Nakon 5km toka kroz pećinu,ponornica izlazi iz pećine u vidu vodopada visokog oko 5 metara. Desno od vodopada je i ulaz u istu pećinu u kojoj je Milutin Veljković 1971 god. postavio svetski rekord boraveci u kontinuitetu 15 meseci u njoj bez ikakvog kontakta sa svetom.

Samo nekoliko desetina metara desno od ulaska u pećinu postoji i pećinski sistem Jezava koji je pod zastitom države kao spomenik prirode.U neposrednoj blizini Jezave nalaze se izvori tople i hladne vode.Nekada je radila i vodenica na ovim izvorima koja je sada urušena i napuštena.Mesto koje ima šta da ponudi,lako je pristupačno i nalazi se blizu Niša i Svrljiga.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.