Veliko Vrelo, Lisine

 

Opis

Najpristupacniji i zato mozda i najposeceniji.Vodopad o kome se mozda najvise pise i zna.Medjutim u poslednje vreme je cesto pogresno nazivan ”Veliki Buk” jer Veliki Buk se nalazi na Beljanici.U neposrednoj blizi Velikog Vrela postoje nekoliko etno restorana i mogucnost iznajmljivanja bungalova.Svega nekoliko kilometara dalje su kanjon Resave i Resavska pećina.

Veliko Vrelo (ili Lisine) je vodopad u istočnoj Srbiji, u podnozju Sokolice,vrha Beljanice, na reci Veliko Vrelo. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra.

Penušava, bistra i hladna voda najpre preko malih bigrenih kaskada (gornji vodopad visine 0,5 metara, srednji vodopad visine 2 metara i donji vodopad visine 2,8 metara), a zatim niz vertikalni bigreni odsek visok preko 20 metara, voda se stropoštava uz veliku buku u dubok amfiteatar vertikalnih strana. Na dnu amfiteatra nalazi se jezero duboko oko 5 metara, okruženo bigrenim blokovima,poznato jos kao ”zeleni vir”.Kolicina vode se krece od 120litara u sekundi pa do 10m3 u sekundi Pod zaštitom je države, kao rezervat prirode od izuzetnog značaja.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.