Opis

Blederija izvire na 190 mnv, teče na jugo-istok, ispod vodopada prima vode Sokolovice i Suvaje i nastavlja kao Blederija do spoja sa Ravnom rekom, odakle sve ove vode nastavljaju tok ka Dunavu kao Reka ili Rečka reka.Usput, Rečka reka prima i mineralizovane, hidrokarbonatne vode.

Voda, koja se vertikalno, sa visine od oko 7 m, posle prelivanja preko bigrene prečage, obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, veliki vir ili malo jezero, tirkizno je zelene boje.Debljina bigra na samom njegovom odseku i neposrednoj blizini je 5 do 10 metara Obzirom da bigrena prečaga ima izgled nepravilne potkovice, ispod nje teku i manji slapovi. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan mali, koji tokom leta, kada reka smanjuje svoj kapacitet vode, nestaje ali ga uvek ima s proleća, kada je reka bogata vodom i do više stotina metara u sekundi.

Iznad vodopad na oko 2km rastojanja sa desne strane,nalazi se izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17ºc.Interesantan podatak za ovaj kraj je i to da je ovuda prolazila prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu i Ključu dok Trajan nije probio put kroz Kazane.Ovde postoji jedina vodenica u ovom kraju koja još uvek radi.Zaživela je i inicijativa da ovuda prodje Evropski pešački put E-4.Kada se već nadjete u ovom kraju preporučujem i obilazak pećina od kojih je najinteresantnija pećina sa vrelom Sokolovica na 2,5km od vodopada.Tereni i staze u ovom kraju sem dužine nemaju neke značajne visinske razlike i pogodni su za pešačenje.

Kako do njega?

Informacije o tome kako pronaći ovaj vodopad i GPS koordinate možete pronaći u jedinstvenoj knjizi 'Vodopadi Srbije'

Podeli sa prijateljima

Zatvori

Korišćenje kolačića i prikupljanje podataka korisnika
Korišćenjem ovog sajta vi prihvatate korišćenje HTML-cookies/kolačića koji se postvaljaju na vaš računar i predstavljaju tekstualne datoteke koje prilikom vaše posete veb sajtu šalju nazad informacije o sajtovima sa kojih ste došli na naš sajt i kretanju kroz naš sajt. Prikupljanje ovih informacija nam pomaže da bolje prepoznamo navike posetilaca našeg veb-sajta kako bi mogli da poboljšamo pretragu sajta i unapredimo funkcionisanja veb-sajta. Možete onemogućiti kolačiće aktiviranjem postavke na svom pregledaču koja vam omogućava da odbacite podešenja svih ili nekih kolačića. Na ovom sajtu mogu da se prikupljaju i podaci korisnika na kontakt formi. Pomenute podatke korisnik sajta ostavlja dobrovoljno u formularu i to se smatra saglasnošću da se ti podaci koriste u svrhu kontakta, statističke obrade posećenosti našeg sajta, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima firme. Garantujemo da podatke prikupljene na taj način koristimo interno bez ustupanja trećim licima.